Löpträning efter graviditet

Hittade ett gammalt inlägg om detta från Olgas blogg. Det är en hel del nyblivna mammor som är ivriga att sätta igång med sin löpning efter  förlossningen och jag vet att det finns en hel del som kör igång alldeles för tidigt. Det här med att ”det är så enkelt att bara ge sig ut och springa” och man slipper tänka på redskap, tider att passa etc. Fine, jag köper det. Men. Om du inte har sprungit under hela din graviditet (och ibland inte ens innan), hur tänker du då att din kropp ska reagera på löpning EFTER din förlossning? När du är så påverkad av hormoner som relaxin bl.a som gör att dina leder blir mjukare (instabila)? Ja, jag vet att det finns en hel del stora bloggmammor där ute som börjat springa några veckor efter sin förlossning, men i deras bloggar har man även kunnat läsa sig fram till diverse skador eller åkommor som kan bero på att de körde igång med löpning för tidigt. Först och främst måste man vara STARK och STABIL i bålen och i sina leder INNAN man börjar springa. Och INGEN mamma är det några veckor efter sin förlossning. Dessutom, så länge du ammar så är du mer påverkad av de uppmjukande hormonerna, som sägs sitta i några månader efter att du SLUTAT amma.

Så, om du väldigt gärna vill börja löpträna så är mitt tips att du sätter det som ett mål för dig själv t.ex. att du ska börja springa 6 månader efter din förlossning. Innan dess gäller:

* Knipövningar för att stärka din bäckenbottenmuskulatur: Detta ska du börja med så fort du kan efter att du fött. Man brukar få med sig övningar hem från förlossningen på hur man ska träna dessa muskler. Annars kan man googla sig fram 🙂 Men gör dem varje dag, och ofta! Utan ett starkt bäckebotten är det ingen god idé att börja med din löpning

* Stärk din bålmuskulatur, i Olgas blogg kan du läsa en hel del om hur du ska träna och även vad du bör undvika. Men börja stärk inifrån och ut dvs gör olika varianter av plankövningar

Undvik sit-ups, bålrotationer, liggande benlyft etc som påfrestar bäckenbottenmuskulaturen samt gör din magmuskeldelning (gör att dina magmuskler ej orkar stödja ryggen t.ex) värre.

* Styrketräna ben/rumpa/lår/axlar för starka leder och en god löpteknik +mindre skaderisk

* Investera i en BRA bh med ordentligt stöd för dina bröst! Jag blir rädd varje gång jag ser storbystade kvinnor som springer och brösten hänger och slänger överallt…Varken bekvämt eller särskilt skonsamt.

Det är inte bara nyblivna mammor som slarvar med styrketräningen i samband med sin löpning. Jag masserar en hel del löpfantaster som har diverse åkommor p g a att de slarvar med sin styrketräning. Höft/knä/fotledskador kommer som ett brev på posten när man inte tränar upp sig INNAN man börjar med löpträningen.

Så, sätt det som ett mål för er själva men stärk upp er först och sedan kan ni dra ut och springa 🙂

Annonser

Om doit4life
Är en nybliven egen företagare inom friskvårdsområdet, med stora mål och drömmar. Brinner just nu lite extra för mammaträning men skriver en hel del om min vardag som småbarnsmamma, gruppträningsinstruktör och massör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: