Om bemötande!

Jag var på en inspirationsdag i lördags med massa träning och föreläsningar på schemat. Jag avslutade min dag med en föreläsning om bemötande som gav mig en del att tänka på! I mitt dagliga liv får jag hela tiden träffa många fantastiska människor, men även en del som liksom bara ”drar energi” ur en. Som, oavsett hur positiv och glad jag är som person, ändå lyckas få mig att tycka att världen är piss och allt är grått, när jag pratar med dem. Förstår ni vad jag menar?

Bild kopierad från publikt.se

Hur man möter en person, hur man hälsar och hur man pratar med en annan människa är otroligt viktigt! Speciellt inom mitt arbetsområde. Jag ser varje dag som en möjlighet till att lära mig något nytt och jag ser verkligen fram emot varje ”arbetsdag”. Kanske är det därför jag alltid tycks vara en glad och positiv person. Det betyder inte att jag ÄR konstant glad 24/7 (är NÅGON det?), men när jag leder klasser, eller masserar, så går jag in i min roll till 200%. Jag tycker om att göra folk glada, för det gör mig glad också. It’s nice to be nice liksom 😀 Och sedan väljer man ju själv hur man vill bemöta andra. Vår föreläsare berättade en historia som nyligen hänt henne: ”Hon och hennes kollegor ska ut och fika på ett ställe, men det visar sig att det caféet är fullt. Precis på samma gata, vid motsatt hörn, så finns ett annat café som är TOMT. Redan där börjar hon ana oråd, men går dit ändå. Så beställer de var sin kaffe latte, när den ena kommer på att hon vill ha extra starkt kaffe i..hon som stod i kassan var inte direkt trevlig när de kom in från början, men nu suckade hon ljudligt och tyckte det var sååå jobbigt att behöva göra en extra shot kaffe+ att hon då fick dra kortet igen (för det kostade ju 10kr extra..).” Därav förstod hon varför det caféet stod tomt..Alltså, om man jobbar inom ett serviceyrke så måste man tycka om att ta hand om människor. Gör man inte det så bör man byta jobb! Självklart har alla dåliga dagar, men är man professionell så tar man inte med sig de känslorna till jobbet. Jag har själv ibland fått tråkiga nyheter precis innan jag ska in och leda en klass, men då har man ett val (man har alltid ett val!): Antingen så ställer jag in, eller så ”tar jag på mig en mask” och leder klassen som om inget hänt. Nu menar jag inte att man ska ”offra sina känslor” eller något, men mår man dåligt ska man göra något åt saken och inte ta ut det över andra människor. I alla fall inte på jobbet (någonstans måste de få komma ut, och i mitt fall kommer de ut genom stenhård träning eller genom att skälla lite hemma…). Föreläsningen gav mig som sagt en del att tänka på även om det inte direkt var något ”nytt”. Något jag inte tänkt på förut är att ens värderingar påverkar ens bemötande av folk. Vad är det som t.ex. gör att jag erbjuder min plats på bussen (om den är full) till en gammal dam/man, men inte till en ungdom? Jo, för jag har  lärt mig att man erbjuder sin plats åt en gammal dam/man eller någon annan som inte tycks vara stark nog att stå på bussen.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta känner jag, men jag hoppas att detta också får ER att tänka till lite när ni möter en annan människa. Och kom ihåg, att den dagen ni är med om ett otrevligt bemötande från den som sitter i kassan på ICA, Busschauffören, Läkaren, Instruktören etc, kom ihåg att det är ALDRIG ert fel! Sedan är det bra om man anmäler det till den som har ansvaret över den personen, vem vet, i slutändan kanske ni gör den personen en tjänst 😉

Annonser

Om doit4life
Är en nybliven egen företagare inom friskvårdsområdet, med stora mål och drömmar. Brinner just nu lite extra för mammaträning men skriver en hel del om min vardag som småbarnsmamma, gruppträningsinstruktör och massör.

2 Responses to Om bemötande!

  1. fredrik says:

    Tycker du har varit trevlig när jag vari hos dig det käns så bra att gå till dig.fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: